Русия и Китай наложиха вето на ръководената от САЩ проекторезолюция на

...
Русия и Китай наложиха вето на ръководената от САЩ проекторезолюция на
Коментари Харесай

ООН не прие резолюцията на САЩ за Газа

Русия и Китай постановиха несъгласие на ръководената от САЩ проекторезолюция на Съвета за сигурност по отношение на прекратяването на огъня в Газа, като Москва упрекна Вашингтон в " двуличен театър ", който не оказва напън върху Израел, съобщи Агенция Франс Прес.

Съединените щати, главният съдружник на Израел, които 3 пъти са налагали вето на предходни апели за преустановяване на огъня, внесоха резолюцията, която за първи път щеше да поддържа " императива за неотложно и трайно преустановяване на огъня " и да осъди офанзивата на Хамас от 7 октомври.

Русия и Китай упражниха правото си на несъгласие, Алжир също гласоподава срещу, а Гвиана се въздържа. Останалите 11 членове на Съвета за сигурност гласоподаваха " за ", в това число непрекъснатите членове Франция и Англия.

Посланикът на Русия, Василий Небензя, заяви, че Съединените щати не вършат нищо, с цел да обуздаят Израел, като се подигра на Вашингтон, че приказва за преустановяване на огъня, откакто " Газа на процедура е изтрита от лицето на Земята ".

" Наблюдаваме характерен двуличен театър ", сподели той.

" Американският текст е извънредно политизиран, като единствената цел е да се играе пред гласоподавателите и да им се подмятна кокал под формата на някакво споменаване на преустановяване на огъня в Газа ", сподели той.

Резолюцията ще " подсигурява безнаказаността на Израел, чиито закононарушения даже не са оценени в плана ".

Проектът свързва прекратяването на огъня с настоящите договаряния, водени от Катар с поддръжката на Съединени американски щати и Египет, за прекъсване на войната в подмяна на освобождението на заложници от Хамас.

Посланикът на Съединени американски щати Линда Томас-Грийнфийлд нарече съветското и китайското несъгласие " освен цинично ", само че и " дребнаво ".

" Русия и Китай просто не желаеха да гласоподават за резолюция, която беше написана от Съединените щати ", сподели тя.

" Нека бъдем почтени - при цялата пламенна изразителност всички знаем, че Русия и Китай не вършат нищо по дипломатически път за реализиране на дълготраен мир или за важен принос към напъните за филантропична реакция ", сподели тя. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР